Ontwerp voor duurzaamheid

Om werkkleding te ontwerpen die bestand is tegen de dagelijkse slijtageslag van hard werken onder zware omstandigheden richten wij ons meteen vanaf het begin op die mensen die onze kleding dragen. Wij ontwerpen met functionaliteit, comfort en een lange levensduur in gedachten en testen de prestaties van onze materialen en onze constructies. Wij zetten ons in voor circulaire bedrijfsmodellen en zijn altijd op zoek naar manieren om de duurzaamheid van onze werkkleding nog verder te verbeteren.

Hoge kwaliteit stelt hoge eisen

Wij stellen hoge eisen aan de prestaties van al onze kledingstukken. Om te garanderen dat wij een hoge kwaliteitsstandaard vasthouden door onze gehele productlijn heen, hebben we eisen opgesteld voor een groot aantal fysieke prestatieparameters. Nieuwe materialen of componenten worden uitvoerig getest tijdens de initiële fase en vele daarvan worden meteen al afgewezen vanwege te lage prestatieniveaus.

Om zeker te zijn dat wij aan onze eigen hoge normen blijven voldoen, hebben we binnen ons eigen laboratorium in ons Center of Excellence in Tukums, Letland, speciale textieltechnici aangenomen. Daarnaast laten wij internationale laboratoria fysieke testen doen die we niet zelf kunnen uitvoeren. Onze testen worden altijd uitgevoerd volgens de internationale normen.

Getest voor zware omstandigheden

Om relevant te blijven en kleding te leveren die voldoet aan de eisen van onze klanten testen we grondig in samenwerking met professionele gebruikers. De feedback die wij ontvangen is van cruciaal belang voor onze productontwikkeling en om te garanderen dat wij de juiste producten ontwikkelen met de juiste functionaliteiten.

Hoe wij het doen

  • Onze testen worden uitgevoerd in een nauwe samenwerking tussen ons ontwikkelingsteam en de deelnemers met het doel de pasvorm en constructie te evalueren en actie te ondernemen om het comfort te verbeteren.
  • De producten worden getest in relevante weersomstandigheden.

Waarom wij het doen

  • Bepaalde aspecten van de prestaties van onze kleding kunnen pas na langere perioden van gebruik worden bepaald, soms zelfs pas na de productlancering. De resultaten worden vervolgens meegenomen in ons doorlopende ontwikkelingsproces.  * Het evalueren van de prestaties van onze stoffen en componenten gedurende langere tijd in realistische omstandigheden is net zo belangrijk als de resultaten van onze laboratoriumtesten.

Het invoeren van circulaire bedrijfsmodellen

Om de internationale klimaatcrisis het hoofd te bieden moet de textielindustrie meer efficiënte manieren vinden voor het gebruik en de productie van materialen. Als Snickers en als onderdeel van de textielbranche moeten we met circulaire bedrijfsmodellen gaan werken en meer gerecyclede materialen in onze kleding gebruiken.

Een industrie in ontwikkeling

Omdat de industrie tot nu toe traag te werk is gegaan, staat deze nu onder druk om te verbeteren op het gebied van circulariteit en recycling. De wetgeving op het gebied van de uitgebreide producentenverantwoordelijkheid brengt deze ontwikkeling in een stroomversnelling. Als het gaat om textiel en textielrecycling zijn er echter vele uitdagingen. Er is een aanzienlijke innovatiekloof tussen wat momenteel mogelijk is en wat nodig is om te voldoen aan de eisen van de toekomst.

  • Textiel wordt normaal gesproken gedowncycled in vodden of isolatiepanelen.
  • Commerciële oplossingen voor sortering van textiel zijn in ontwikkeling en nog niet algemeen beschikbaar.
  • Commerciële oplossingen voor het recyclen van gemengde stoffen en gecompliceerde kledingstukken zijn er nog niet genoeg.
  • Textiel-naar-textiel recyclingsoplossingen staan nog in de kinderschoenen.
  • Voor duurzaamheid en lange levensduur heeft werkkleding veel verschillende onderdelen nodig en dat blijft voor ons een uitdaging op het gebied van recycling en downcycling.

Slimme uitvindingen voor betere werkkleding

Wij gaan voor kleding die elk soort werk aankan, met zo weinig mogelijk impact op het milieu. Daarom moeten we onze werkwijze steeds opnieuw blijven uitvinden en vernieuwen. Wij houden de laatste technologische ontwikkelingen bij, testen innovatieve oplossingen en zoeken naar intelligente manieren om iedere stap in ons ontwerpproces te verbeteren. En soms maken we iets dat we al goed doen gewoon nóg ietsje beter.

We hebben het al eerder gezegd en zullen het waarschijnlijk ook blijven zeggen: we kunnen zwaar werk niet licht maken, maar we kunnen wel proberen om hard werken gemakkelijker te maken.

Meer lezen