Wil graag bewuste katoenkeuzes maken

Katoen is het grootste deel van het totale gebruik van textielvezels door Snickers Workwear. Daarom is het noodzakelijk dat we kijken naar onze inkoop van katoen om onze milieu-impact te verminderen, zonder in te leveren op kwaliteit of levensduur van het product.

“We willen in 2023 80% van ons katoen inkopen als duurzamer katoen” - Met andere woorden katoen dat wordt ingekocht via het Better Cotton Initiative, biologisch katoen of gerecycled katoen.

Waarom overstappen op katoenvezels die anders zijn gemaakt?

Katoen is een natuurlijke vezel die ook biologisch afbreekbaar en vernieuwbaar is. Het heeft echter een aantal negatieve effecten op het milieu en de mensen omdat het een intensief gewas is om te telen wat betreft hoog waterverbruik en intensief chemicaliëngebruik. De katoenteelt beïnvloedt dus de bodem, biodiversiteit en de mensen die werkzaam zijn in de productie van katoen, reden genoeg om onze katoen op een meer verantwoorde manier in te kopen. Preferred cotton betekent vezels die worden ingekocht als biologisch, gerecycleerd of afkomstig zijn van het Better Cotton Initiative, allemaal opties die worden beschouwd als preferred cotton volgens de definitie van de wereldwijde non-profit organisatie Textile Exchange. Voorkeursvezels hebben duurzamere eigenschappen in vergelijking met conventionele opties.

Katoen afkomstig via het Better Cotton Initiative

Snickers Workwear is lid van het Better Cotton Initiative (BCI), een non-profit organisatie die duurzaamheid in de katoensector bevordert. De BCI helpt miljoenen katoentelers om milieuvriendelijkere, sociaal en economisch duurzamere landbouwmethoden te omarmen, waardoor een enorme impact ontstaat en de toekomst van de katoenindustrie vorm krijgt.

Hoeveel Better Cotton is te vinden in een Snickers Workwear werkbroek? De waarheid is dat niemand dat weet - Better Cotton is niet fysiek gescheiden en wordt gemengd met conventionele katoen op zijn reis van veld naar product. Het initiatief gaat niet over hoeveel Better Cotton in elk afzonderlijk kledingstuk kan worden gevonden; het gaat om het creëren van vraag naar Better Cotton dat een positieve impact heeft op boeren en het milieu. Geleidelijk aan, wanneer wij en andere merken – en onze eindgebruikers – de vraag naar Better Cotton verhogen, zullen meer boeren zich bij het programma aansluiten. Met aanzienlijke inkoopkracht en invloed spelen we allemaal een belangrijke rol in het stimuleren van verandering en het versnellen van de vraag naar Better Cotton. Lees meer over Better Cotton and het BCI op bettercotton.org

“We werken samen met het Better Cotton Initiative om de katoenteelt wereldwijd te verbeteren”

“Better Cotton wordt ingekocht via een systeem van mass balance, en is niet fysiek herleidbaar naar eindproducten.''

Zie https://bettercotton.org/massbalance voor details.

Biologisch katoen

Biologisch katoen wordt geteeld zonder synthetische pesticiden of chemische meststoffen en met gebruik van non-GM zaden (genetisch gemodificeerd). Het is een fantastische standaard die we volledig omarmen. Toch beslaat het maar een zeer klein deel – minder dan een procent – van de wereldwijde katoenproductie. Dit maakt het moeilijk om de vereiste snelheid voor de ontwikkeling van een duurzamere katoenindustrie te verhogen. In tegenstelling tot BCI Cotton wordt gecertificeerd biologisch katoen gebruikt in de kleding waarvoor het materiaal wordt ingekocht.

Gerecycled katoen

Door gerecycled katoen te gebruiken helpen we afval te verminderen en voorkomen we dat materiaal naar stortplaatsen gaat. Vergeleken met vezels voor nieuw katoen is het lagere verbruik aan energie, water en chemicaliën een duidelijk voordelen. Gerecycleerd katoen heeft echter nadelen waarmee ook rekening moet worden gehouden. De vezelkwaliteit wordt slechter wanneer katoen mechanisch wordt gerecycled, daarom moet het worden gemengd met nieuw katoen, of een andere vezel, zodat de stof de eigenschappen kan behouden die geschikt zijn voor het maken van kleding. Wij monitoren de technische ontwikkelingen op dit gebied, omdat de mogelijkheden om gerecycled katoen te gebruiken in de toekomst kunnen toenemen.