De designer die nieuwe wegen zoekt

Na een jeugd die ze spelend doorbracht in het buitenleven begon Nicola Rimér al op jonge leeftijd na te denken over de functie van kleding en de wereldwijde textielindustrie. Vandaag de dag is ze als Hoofd Designer van Snickers Workwear een pionier op het gebied van slimme, technische werkkleding. Werkkleding die een verschil maakt voor zowel gebruikers als het milieu.

Interview

Nicole Rimér

Met haar blote voeten op de gladde rotsen spoelt Nicole haar waterketeltje af in het nog lentekoude water van Tallaröfjärden in het natuurreservaat Bogesundslandet in Vaxholm, een plek die ze vaak bezoekt om energie en inspiratie op te doen. Vandaag is ze hier met haar drie kinderen om te spelen en te koken boven een kampvuur. Een typisch weekendje weg voor de familie Rimér. Maar het is ook een soort van voorbereiding voor hun aanstaande beklimming van de Kebnekaise, een idee dat afkomstig is van Nicole's jongste zoon, die nog maar zeven jaar oud is.

Nicole's belangstelling voor functionele kleding is voortgekomen uit haar passie voor buitenleven en extreme sporten. Met verschillende outdoorbedrijven op haar cv, zoals Fjällräven, Peak Performance, Lundhags en Houdini, had ze er zelfs nooit aan gedacht om de outdoor-industrie te verlaten. Tot ze benaderd werd door een headhunter voor Snickers Workwear.

“Ik was erg sceptisch, tot ik me realiseerde dat het uiteindelijke doel van werkkleding een design is dat op hetzelfde niveau ligt als de beste sport- en outdoorkleding. Dat was zeven jaar geleden en het begin van een geweldige ontwikkelingsreis.”

Als Head Designer bij Snickers Workwear heeft Nicole onvermoeibaar gewerkt aan het vinden van nieuwe oplossingen om werkgerelateerde blessures te voorkomen door middel van de juiste kleding en slimme technologie. Ze heeft bijvoorbeeld bepaalde kledingstukken zo ontworpen dat er sensoren in genaaid kunnen worden. Deze sensoren waarschuwen de gebruikers wanneer ze worden blootgesteld aan gevaarlijke geluidsniveaus of te vaak door de knieën gaan tijdens een werkdag. Op dit moment worden de kledingstukken nog getest in het lab, maar er is een grote stap gezet.

Nicole werkt momenteel aan het verbreden van de kledinglijn van Snickers Workwear voor vrouwen. “Steeds meer vrouwen kiezen voor ambachtelijke beroepen, maar het kledingaanbod is beperkt en is overdreven kleurrijk gemaakt. Onze doelgroep wenst een vrouwelijke pasvorm, maar wil wel in het team kunnen opgaan en er deel van uitmaken.”

“Elk kledingstuk dat ik creëer is net als het oplossen van een gigantische Rubik's kubus.”

De fleece die Nicole vandaag draagt is een van de nieuwe producten die dit voorjaar worden gelanceerd. Gemaakt van Polartec® gerecycled polyester en met veel slimme functies zoals duimgreep, borstzak en trekkoord aan de onderkant.

"Ik ben er erg trots op dat ik werk voor een merk met de ambitie om voorop te lopen op het gebied van werkkleding die is aangepast aan vrouwen. Kleding is een belangrijk ijkpunt en misschien wel de eerste stap op weg naar het echt openstellen van deze branche voor vrouwen. Maar er moet nog heel veel gebeuren. De reis is nog maar net begonnen!”

Nicole Rimér

Aantal jaren bij Snickers Workwear: 6

Functie: Hoofd design en innovatie

Het beste aan mijn rol: De constante uitdaging om alle stukken in elkaar te passen, op het gebied van pasvorm, design, duurzaamheid, functie en milieuoverwegingen in deze uiterst functiegedreven industrie. Elk kledingstuk dat ik maak is net als het oplossen van een gigantische Rubik's kubus.