Kleed je op winderig weer

Guide iconGuide

Wind zorgt werkelijk voor afkoeling. De wind zorgt ervoor dat de temperatuur aanzienlijk daalt, zelfs op een droge en heldere dag, en dat heeft invloed op je lichaamswarmte en comfort. Daarom is het belangrijk om voorbereid te zijn zodat je warm blijft.

Welke werkkleding je moet kiezen bij winderig weer

Net als bij alle andere weersomstandigheden zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden wanneer je je aankleedt voor een winderige werkdag. Afhankelijk van het seizoen kun je kiezen voor een basislaag om warmte van binnenuit op te bouwen of een basislaag die vocht transporteert. Of misschien is het handiger om een shelljack aan te trekken dat je gemakkelijk uit kunt doen wanneer de wind gaat liggen. Natuurlijk is de tijd ook van belang. Hoe langer je werkt, hoe hoger de eisen aan de winddichte technologie in het kledingstuk. Zoals altijd speelt je lichaamswarmte ook een belangrijke rol voor het comfort. Wat je aan moet trekken is afhankelijk van de werkzaamheden die dag – laagintensief of actief?

Werkelijke temperatuur versus gevoelstemperatuur

Het kan lastig zijn om je op de goede manier aan te kleden voor werk in winderig weer omdat de wind de gevoelstemperatuur beïnvloedt en het kouder aanvoelt dan de thermometer aangeeft. Wanneer je werkt in winderige omstandigheden is het daarom belangrijk dat je bewust bent van het verschil tussen de werkelijke en de gevoelstemperatuur. Als het buiten bijvoorbeeld 0 °C is met een wind van 10 m/s is de gevoelstemperatuur -7 °C. Als het buiten +10 °C is met een wind van 18 m/s is de gevoelstemperatuur +5 °C. Dat is met andere woorden een behoorlijk verschil bij de keuze van je werkkleding.

Winddicht is niet hetzelfde als niet-ventilerend

Net als bij regenkleding is het ademende vermogen van je werkkleding belangrijk voor je comfort, ook bij winderig weer. Het mag tegenstrijdig klinken: je wilt geen wind binnen laten maar het kledingstuk moet wel ademen. Maar zo is het precies. Wanneer je hard werkt moet de werkkleding het vocht dat je produceert af kunnen voeren zodat je je comfortabel blijft voelen. Maak er een gewoonte van om altijd te kijken naar de ademende eigenschappen van de werkkleding om te zorgen dat deze je lichaamswarmte kan ventileren.

Winddicht – zo werkt het

Er zijn verschillende manieren om een kledingstuk winddicht te maken en te voorkomen dat de wind je afkoelt. Om te zorgen voor maximale bescherming tegen de wind kan de stof gecoat of gelamineerd worden of er kan een apart membraan (bijvoorbeeld Windstopper®) worden gebruikt.

Winddichte kledingstukken kunnen een fantastische ventilatie bieden, zelfs tijdens zware werkzaamheden. Om je comfort nog verder te garanderen hebben veel van onze winddichte kledingstukken een hoge, windbeschermende kraag om je hals tegen de wind te beschermen.