Partner login

Met passie voor tegels en gelijkheid

Snickers Workwear - België

Julia Schaffer Flemk is een tegelzetter die gepassioneerd is over een bouwsector die gelijke kansen biedt. Deze strijd heeft ertoe geleid dat ze subsidies heeft gekregen, aandacht heeft gekregen in de media en meer werk heeft gekregen dan ze aan kan.

zaken met gelijke kansen

"De kwestie van gelijke kansen in de bouwsector is nog steeds min of meer alleen maar gepraat. Zelfs nu stoppen vrouwen met dit werk, omdat ze niet om kunnen gaan met de ongezonde macho-cultuur. die overigens ook volledig ongepast is.Het is mijn roeping en de zin van mijn bedrijf is om vrouwen meer geÏnteresseerd te maken voor beroepen in de bouwsector. Omdat ik weet dat hun intrede in de bouwsector automatisch de attitude binnen bedrijven en de omgang met klanten zal verbeteren," vertelt Julia.

Als je zegt dat de macho-cultuur ongepast is, wat bedoel je daarmee?

Bouwvakker zijn is een zwaar beroep voor zowel mannen als vrouwen. Je lichaam wordt zwaar belast wanneer je zware dingen over de bouwlocatie moet dragen of de trap op moet gaan in gebouwen zonder lift. Maar soms zijn deze inspanningen erger dan nodig is.

“Mensen die te grote, slecht passende kleding dragen, vinden het moeilijker om een goed resutlaat te leveren.”

wat bedoel je daarmee?

Mannen hebben geleerd dat ze vanaf dat één moeten laten zien waar ze voor gaan. Zij ploeteren voort tot hun ruggen breken. Ze willen niet zwak overkomen en daarmee het werk vertragen. Als gevolg daarvan dragen ze lasten die te zwaar voor ze zijn en ze nemen niet de moeite om beschermende uitrusting te gebruiken. En deze aanpak treft ons allemaal.

Hoe?

Toen ik begon te werken als tegelzetter, woog ik 47 kilo en de zakken die ik droeg wogen 25 kilo. Een van mijn toenmalige collega's, een vrij grote vent, droeg een zak op elke schouder en vond dat ik hetzelfde moest doen als ik tegelzetter wilde blijven. Ik deed wat hij zei en nu heb ik voor de rest van mijn leven last van mijn rug en knieën. Het doel van mijn bedrijf en het feit dat ik in de media spreek over de macho-cultuur als een schadelijk fenomeen, is om te voorkomen dat anderen dezelfde onnodige fouten maken die ik heb gemaakt.

heb je alleen vrouwen in dienst?

Iedereen met de juiste instelling is welkom om voor mij te werken. Geslacht, nationaliteit en seksuele voorkeur, daar geef ik niets om.

Zou je zeggen dat de meeste bouwbedrijven tegenwoordig openstaan voor het indienstnemen van vrouwen?

Vele zeggen, officieel, dat ze meer vrouwen zouden willen aanemen, maar zijn niet bereid om iets te veranderen. Zoals bijvoorbeeld het bestellen van kleding in de juiste maat. Mensen die te grote, slecht passende kleding dragen, vinden het moeilijker om een goed resultaat te leveren. Werkkleding die vrouwen past, is een belangrijke mijlpaal en misschien wel de eerste stap op weg naar het echt openstellen van deze industrie voor vrouwen.

Isabellstipendiet heeft in 2015 een onderscheiding gewonnen

Motivatie van de jury:

“Met haar moed, koppigheid en eindeloze energie is de winnaar van de Isabellstipendiet-onderscheiding 2015 een lichtend voorbeeld van een vrouw die de bouwindustrie ten goede verandert. Met haar bedrijf, Julias Plattsättning & Bygg, laat zij hoogwaardig vakmanschap verantwoorde rekrutering en bewust opbouw van een netwerk zien, en vormt zo inspiratie voor vrouwen die actieve ondernemer willen zijn of worden.”

Deze prijs, ter waarde van 20.000 Zweedse kronen is de eerste donatie in Zweden aan een vrouwelijke ondernemer en wordt gezamenlijk uitgereikt door de non/profit organisatie voor gelijkwaardigheid en Isabelle McAllister.

hoe ziet de markt eruit?

Veel fabrikanten zijn wakker geworden. Tegenwoordig zijn kleding en beschermende uitrusting te koop in kleinere maten en met een andere pasvorm en er zijn nu zakken van zowel 10 als 15 kilo beschikbaar. Er zijn zelfs werkbroeken op de markt voor zwangere vrouwen. Nu moeten bouwvakkers en de bouwsector worden overgehaald om op dit bredere assortiment over te nemen.

wat gebeurde er toen je hielp bij het opzetten van een nieuwe lijn werkkleding voor snickers workwear?

Malin Enoksson, productontwikkelaar bij Snickers, organiseerde een bijeenkomst met ongeveer 10 vrouwen die werkzaam waren in de bouw, in verschillende beroepen en spendeerde een avond om er achter te komen wat onze ideeën waren. Beenlengte, heupafmeting en schouderbreedte waren een aantal van de belangrijkste maten op haar lijstje.

Vrouwen die in de bouwsector werken hebben over het algemeen een bredere schouder dan de gemiddelde vrouw. Vrouwen hebben vaak bredere heupen dan mannen, wat meestal betekent dat we een maat groter moeten kiezen wanneer we kledingstukken moeten kiezen uit het herenassortiment. De broekspijpen zijn veel te lang, en de kniebeschermingen komen volledig verkeerd terecht. Als je de pijpen van je broek moet oprollen, waardoor er spaanders en ander puin in terecht komt, gaat je wasmachine compleet naar de haaien.

je draagt nu het resultaat, waaronder de allroundwork 6701 werkbroek. vertel eens wat jij vindt?

Dit is de eerste keer in mijn leven dat mijn kniebescherming op precies de juiste plaats zit. De gemiddelde tegelzetter beweegt veel in de rondte, ladder op en ladder af of werkt op de knieën. Misschien wel 100 keer per dag. Vroeger moest ik mijn broek elke keer dat ik moest knielen omhoog trekken. Nu kan ik me gewoon concentreren op mijn werk.

en hoe zit het met het allroundwork 1207 softshell jack - past die goed voor de vrouwelijke vormen ?

Zelfs met een kleine borstkast zitten jacks die zijn ontworpen voor het mannelijke lichaam vaak te strak op de rug. En dat geldt ook voor al die T-shirts met reclame die je krijgt, Ik neem altijd mijn tapijtmes om een snee in het nekboord te maken, zodat het niet zo strak zit. Maar dat kun je niet doen met een jas. Dankzij onze inbreng zitten de nieuwe jacks van Snickers perfect over de rug. Het is een ontwerp met een goede pasvorm en de mouwen hebben gewoon de juiste lengte en breedte. Het geeft me volledige bewegingsvrijheid.

hoe ben je uiteindelijk in de bouw terecht gekomen ?

Toen ik klein was, besloot ik dat ik timmerman wilde worden. Ik ben opgegroeid op het platteland, zonder tv en ik was niet verwend met gadgets. Meestal speelden mijn neef en ik buiten en maakten we boomhutten waar we de hele zomer in woonden.

Bracht je je tijd in de boomhut door met dromen van een leven als ondernemer?

Nee, ik durfde niet te dromen over het starten van een eigen bedrijf. Daar had ik het zelfvertrouwen niet voor. Maar na een decennium als werknemer, voelde ik dat ik iets moest doen om de attitude te veranderen. Ik denk dat al dat macho-gepraat eigenlijk al op school begon, Het curriculum geeft zelfs aan dat studenten training moeten krijgen in de beroepscultuur - poeh!

Dat was de reden dat ik voor leraar bouw&constructie aan de universiteit ben gaan studeren. Maar tegen de tijd dat ik klaar was met mijn opleiding, was mijn zelfvertrouwen gegroeid en wist ik dat ik mijn eigen bedrijf moest beginnen. Ik heb er geen seconde spijt van gehad.

Profiel Julia Schaffer Flemk

Maat: 36
Leeftijd: 33
Gezin: Samenwonend
Woonplaats: Huddinge, Stockholm
Beroep: Tegelzetter
Werkplek: Runt het bedrijf Julias Plattsättning & Bygg, dat voornamelijk vrouwen in dienst heeft en vrouwelijke onderaannemers inhuurt.
Favoriete kledingstuk: Allroundwork 6701. Uiteraard!

Ontdek meer ↓

Dames werkbroek met perfecte pasvorm

Wees voorbereid op alles. Deze moderne dameswerkbroek heeft een geweldige pasvorm, slijtvast comfort en geavanceerde functionaliteit.

6701 AllroundWork, Dames Werkbroek+ met Holsterzakken

Vraag het ons