Partner login

Kleibouwer met duurzame ambities.

Snickers Workwear - België

Als net afgestudeerd architect droomde Hanna Nilsson ervan om de bouwsector te helpen om duurzamer te worden. En dat is precies wat er gebeurde. Maar niet op de manier waarop ze had gedacht.

We zijn in een oud kalkstenen huis in het dorp Kastlösa op het eiland Öland, het tweede grootste eiland van Zweden in de Oostzee, net voor de kust van Småland. Op de zolder gooit Hanna Nilsson klei op een baksteen. Dit zal worden opgenomen in een soort open haard die meer dan 30 jaar geleden werd uitgevonden, maar nooit echt van de grond is gekomen.

Hanna, wat is de bedoeling van deze oven die je aan het bouwen bent?

Dit is een type kachel dat in de jaren 90 werd uitgevonden in Finland. Hij wordt uitsluitend gemaakt van natuurlijke materialen - klei, baksteen en een beetje minerale wol. Er is waarschijnlijk geen andere open haard die de energie in het hout zo efficiënt gebruikt. Als het goed is ontworpen, hoeft er slecht twee keer per dag hout te worden toegevoegd. De energie die vrijkomt tijdens de verbranding wordt opgeslagen in de massa van de kachel en schoorsteen en komt vervolgens 24 uur lang vrij in de vorm van stralingswarmte.

Het klinkt een beetje vreemd voor een recent afgestudeerd architect om zo drastisch van carrière te wisselen. Wat is er gebeurde?

Ik heb altijd gedroomd van de mogelijkheid om mijn steentje bij te dragen aan een meer duurzame bouwsector, idealiter in een beroep ergens op de grens tussen kunst en bouw. En het bouwen van iets moois en functioneels houdt net zoveel manuele arbeid in als tekenen en ontwerpen. Maar ik zou nooit metselaar zijn geworden als Johannes Riesterer er niet was geweest.

"Ik ontdekte klei, het ultieme constructiemateriaal. Het is vochtregulerend en organisch en het is een min of meer onbeperkte natuurlijke hulpbron. Ik kan me niet voorstellen iets anders te doen dan het bouwen met klei."

Wie is dat? En hoe hebben jullie elkaar ontmoet?

Volgens mij is Johannes is de beste in Zweden op het gebied van bouwen met klei. Ik woonde toevallig een van zijn lezingen bij en voelde gewoon dat ik voor hem moest werken. Zijn visie op artistieke ambachten en ecologische benaderingen in alle facetten van het bouwproces raakte echt een snaar bij me. Ik heb gezeurd totdat ik een stage kreeg, maar ik had niet kunnen denken dat ik er vier jaar later nog steeds zou zijn!

Was het tijdens deze stage dat je serieus begon te denken over wat duurzaamheid impliceert?

Nee, ik begon al in een vroeg stadium na te denken over beter benutten van middelen, organische materialen en de natuurlijke ecocyclus. Ik heb een jaar door Europa gereisd voordat ik architect werd. Ik bezocht biologische boerderijen en ontmoette een aantal gelijkgestemde individuen die ook op zoek waren naar een verstandige manier om te leven.

Hoe verstandig is klei als bouwmateriaal?

Klei is in alle opzichten fantastisch. Het is goedkoop, het is gemakkelijk te combineren met organisch materiaal en het is niet corrosief of allergeen. Het is ook bijna altijd in de buurt beschikbaar, wat korte transportafstanden betekent. Praktisch elk dorp hier op Öland heeft zijn eigen kleigroeve. Ik heb onlangs een trap gerestaureerd in mijn eigen thuisdorp Gärdslösa. Heel eenvoudig, ik kon aan dezelfde klei komen als die 150 jaar geleden werd gebruikt om de trap te maken. Dat zegt iets over de duurzaamheid en beschikbaarheid van het materiaal.

KLEI ALS CONSTRUCTIEMATERIAAL

Klei is een van de oudste bouwmaterialen ter wereld. Het is door de eeuwen heen gebruikt, in alle uithoeken van de wereld, om van alles te bouwen, van huisjes tot kastelen en herenhuizen. Een significant deel van de bevolking van de aarde leeft nog steeds in huizen die op één of andere manier van klei of aarde zijn gemaakt. Het pleisteren van muren met een op klei gebaseerde mortel om te isoleren tegen tocht is al sinds de tijden van de Vikingen een traditionele aanpak in de Scandinavische landen. Het gladde klei-oppervlak biedt een mooie basis voor temperalak en een glad oppervlak voor behang. Kleimortel verschilt van andere mortels zoals kalk of cement omdat het niet verbrandt. Er treden, met andere woorden, geen chemische reacties op tijdens het drogen. Dit zorgt dat de klei in water oplost, maar ook dat het zeer elastisch is. Hierdoor kan het gemakkelijk de bewegingen volgen die kunnen optreden bij hoge temperaturen in een kachel. Klei kan van tevoren gemengd en voor langere tijd bewaard worden.

Ik zie dat je klei ook op de muren gebruikt?

Ik dicht af tegen de trek met een op klei-gebaseerde mortel. Dit zorgt voor een gezond binnenmilieu. Het kleipleisterwerk stabiliseert de omgevingsvochtigheid en absorbeert ook stofdeeltjes.

Waar bestaat het kleimengsel uit?

Diverse producten die rechtstreeks uit de natuur komen: Klei, zand, stro, water en mest van koeien of paarden. Het is een mooie gedachte dat een huis van klei, dat aan de tand des tijds wordt overgelaten volledig zal uiteenvallen in de natuurlijke grondstoffen. Geen negatieve gevolgen voor het milieu. Deze hervonden restauratiemethode is zeer interessant in de huidige jacht naar energie en de zoektocht naar goedkope en gezonde bouwmaterialen.

"Het maken van de perfecte klei is een complexe taak. De kleur en de consistentie worden bepaald door het klimaat en het kleitype in het gebied. Klei kan van alles zijn, van wit en geel tot rood, blauw, grijs, bruin en zwart. Het is min of meer plastic en meer of minder waterabsorberend en de brandwerendheid varieert. Dit maakt van elk nieuw project een uitdaging. "

Wat zijn jouw gedachten over werkkleding?

Ik wil uit kunnen kijken naar een lange carrière als kleibouwer. Het is zwaar werk. Je kleding moet met je meewerken. Dus als je kniebeschermers niet op hun plaats blijven, is dat gewoon slecht. Of als je jack niet goed past, omdat het eigenlijk een herenjack is, maar dan in een kleinere maat. En natuurlijk is de kwaliteit net zo belangrijk. De wegwerphouding van vandaag als het gaat om kleding is niet duurzaam voor het milieu. Kwaliteitskleding die ontworpen is om een lang mee te gaan, dat is wat ik duurzame werkkleding noem.

Je hebt meegeholpen aan de ontwikkeling van de AllroundWork 6701, de nieuwe werkbroek van Snickers Workwear en de jacks AllroundWork 1107, 1207 en 1367 voor vrouwen. Heeft het bedrijf geluisterd naar wat je wilde?

Zeker. Het was duidelijk dat de productontwikkelaars bij Snickers echt begrepen met welke uitdagingen ik elke dag te maken heb in mijn werk als vrouwelijke ondernemer. Het is tijd dat iemand zich richt op werkkleding die speciaal voor vrouwen is ontworpen. En wanneer wij ondernemers de mogelijkheid hebben om dingen te proberen terwijl ze worden ontwikkeld, doen de ontwerpers het meteen goed.

Ontmoet Hanna Nilsson

Hanna Nilsson begon haar carrière als constructeur bij Johannes Riesterer, een man die als een van de beste kleibouwers van Zweden wordt beschouwd. Na vier jaar als leerling, begon ze haar eigen bedrijf, HannaMurare, met als doel zich te concentreren op duurzame productie.

Leeftijd: 33. Familie: Verloofd. Woonplaats: Gärdslösa, Öland. Beroep: Kleibouwer, ovenbouwer, architect, kunstenaar. Werkplek: Runt het bedrijf HannaMurare, houdt cursussen over bouwen met klei en kachelbouw

Ontdek meer ↓

Dames winterjack

Slijtvaste en waterafstotende gevoerde jas ontworpen om je warm te houden en je werkprestaties te verbeteren. Een favoriet wanneer de temperatuur richting het nulpunt gaat.

1107 AllroundWork, 37.5® Isolerend Damesjack

Dames werkbroek met perfecte pasvorm

Wees voorbereid op alles. Deze moderne dameswerkbroek heeft een geweldige pasvorm, slijtvast comfort en geavanceerde functionaliteit.

6701 AllroundWork, Dames Werkbroek+ met Holsterzakken

Vraag het ons